Blog

Blog
Terug naar overzicht
15 nov

Van start-up naar succesverhaal: het parcours van evenementenbureau Barrík

Stel je voor. Na een lange periode van wikken en wegen durf je eindelijk de sprong te wagen: je eigen evenementenbureau. Enkele maanden later legt een wereldwijde pandemie de hele sector plat. Een mens zou voor minder moedeloos worden. Maar Gwendolyn en Ward van Barrík? Die ploegden onvermoeibaar voort. Ondertussen zijn we 3,5 jaar verder. Hoewel de uitdagingen lang niet allemaal verleden tijd zijn, doet het bedrijf het beter dan ooit. En dat ondertussen al een tijdje onder onze vleugels.

“Het idee voor Barrík ontstond toen we allebei werkten voor een ander evenementenbureau. We wilden het anders aanpakken en zagen in dat dit alleen mogelijk was als we zelf aan het roer stonden. Met die gedachte in het achterhoofd besloten we om de sprong te wagen en Barrík op te richten. Achteraf gezien een gewaagde stap, vooral omdat het net voor de uitbraak van de coronapandemie was. Maar ondanks de moeilijke omstandigheden hebben we het overleefd en zijn we sterker dan ooit uit de crisis gekomen”, vertelt het tweetal.

“De naam ‘Barrík’ is een combinatie van het woord ‘barrique’, wat wijnton betekent, maar dan met een Nederlandstalige toets. De naam klinkt krachtig en symboliseert het zaadje dat we hebben geplant. Net zoals een wijnrank groeit het tot de druiven kunnen worden gebruikt voor wijn, groeit Barrík gestaag naar succes. Mede dankzij de langdurige klantrelaties die wij opbouwen.”

Bij de start bestond het team van Barrík uit slechts twee personen, Gwendolyn en Ward. Ondertussen probeerden ze om uit te breiden met de juiste profielen, maar die blijken schaars te zijn. “Het doel is om op termijn met een tiental mensen te zijn. In de tussentijd werken we samen met freelancers, voornamelijk op het gebied van productie. Hoewel we momenteel vanuit zowel Antwerpen als Hasselt werken, is het de bedoeling om op termijn een vaste locatie te hebben. Deze uitvalsbasis is essentieel om mensen te kunnen ontvangen en een solide team op te bouwen.”

Overleven en groeien

“De coronapandemie bracht veel uitdagingen met zich mee voor Barrík, maar we hebben ons weten aan te passen en te overleven. Na de eerste moeilijke periode begon het bedrijf goed te draaien, maar al snel werden we geconfronteerd met groeipijnen. We stonden voor tal van vraagstukken, zoals welke investeringen we moesten doen en hoe we konden doorgroeien.”

“Het gebrek aan antwoorden zorgde voor twijfel en angst om de verkeerde keuzes te maken. Het was in deze fase dat we behoefte hadden aan een klankbord, iemand die ons kon begeleiden bij het nemen van belangrijke beslissingen. Hier kwam Straight Business Partners in beeld, omdat we elkaar al kenden en een goed gevoel hadden bij elkaar.”

“We kwamen met elkaar in contact via een digitaal platform van VKW, waar we werden gelinkt aan andere ondernemers voor inspirerende gesprekken. Jo, een van de ondernemers waarmee we in contact kwamen, was aanvankelijk op zoek naar een teambuildingactiviteit voor een van haar klanten. Wat begon als een zakelijke relatie, groeide uit tot een waardevolle samenwerking waarbij Barrík zowel klant als leverancier werd van Straight Business Partners.”

Luxe om ‘nee’ te zeggen

“In het verleden waren we soms gedwongen om halve projecten aan te nemen. Een fase die veel bedrijven ongetwijfeld doormaken. Maar nu we onze reputatie hebben opgebouwd, krijgen we grotere opportuniteiten aangeboden. We gaan volop voor totaalprojecten.”

“Daarbij staan openheid en transparantie centraal. We willen elk klantentraject starten met een eerlijke en open communicatie over budgetten en statusupdates. We hebben ervoor gekozen om onze agency fee openlijk te vermelden op facturen. Deze transparantie wordt gewaardeerd door onze klanten en draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen en langdurige relaties.”

Strategieontwikkeling met Straight Business Partners

“Die waarden zijn mede het gevolg van een brainstormsessie met Straight Business Partners. Daarin stelden we onze missie, visie en waarden op. We streven ernaar om baanbrekende evenementen te organiseren en klanten een unieke ervaring te bieden die volledig aansluit bij hun droomwereld.”

“Hoewel sommige klanten tevreden zijn met de klassieke formule voor evenementen, willen we ons vooral richten op grootschalige projecten met een inhoudelijk verhaal en een duidelijke doelstelling. In de praktijk is dat vaak nog niet het geval, maar ze werken er hard aan om dit doel te bereiken. We beseffen dat het tijd kost en dat we niet kunnen blijven stilstaan, ondanks de uitdagingen die de coronapandemie met zich meebracht.”

“Da’s de kern van wat Barrík wil zijn, maar daarvoor zijn uiteraard enkele tussenstappen nodig. Ook die legden we vast, samen met Straight Business Partners. Naast een duidelijke missie, visie en waardenstelsel legden we ook onze unique selling point vast, bakenden we onze doelgroep af en bepaalden we een groeistrategie.

Duurzaamheid als prioriteit

Een belangrijk inzicht dat Gwendolyn en Ward hebben opgedaan, is dat duurzaamheid een essentiële factor is in hun branche. “De evenementenbranche is vaak vervuilend, met veel transport en verspilling van voedsel en andere middelen. Barrík streeft ernaar om de impact op het milieu te verminderen door onder andere ervoor te zorgen dat vrachtwagens volledig gevuld zijn tijdens transport en door bewust om te gaan met voedselverspilling.”

“We willen niet alleen duurzaamheid bevorderen in onze eigen bedrijfsvoering, maar ook anderen bewust maken van de impact die kleine beslissingen kunnen hebben op de wereld.”

Sales- en marketingstrategieën

“Zoals gezegd is het uitbreiden van het team tot nu toe nog niet gelukt. We waren op zoek naar iemand met een salesprofiel, maar dat bleek schaars goed te zijn. Daarom hebben we besloten om samen te werken met een salesbureau dat prospectie voor ons doet. Deze stap is voortgekomen uit het traject met Straight Business Partners en laat zien dat we bereid zijn risico’s te nemen om vooruitgang te boeken.”

“Prospectie is essentieel. Daarvoor hebben we onze doelgroep bepaald en onze pitch afgestemd op onze missie en visie. Vervolgens stonden we voor de keuze: zelf actief gaan prospecteren, een salesman in dienst nemen of samenwerken met een extern bureau. We hebben gekozen voor de laatste optie en werken nu samen met een extern bureau voor cold calling en prospectie. Het is een uitdagende taak om een dienst te verkopen via de telefoon, maar we zijn creatief en zoeken naar nieuwe manieren om bedrijven aan te spreken. Het klantencontact zelf en de verdere kennismaking doen we uiteraard zelf.”

“Hoewel er nog werk aan de winkel is, heeft het traject met Straight Business Partners gezorgd voor helderheid en een duidelijke pitch. We weten nu wie we zijn en wat we te bieden hebben, en dat wordt gewaardeerd door potentiële klanten.”

“Tijdens onze samenwerking met Straight Business Partners zijn de cijfers van Barrík onder de loep genomen. We waren ons al bewust van onze goede liquiditeit, maar de bevestiging hiervan gaf ons zelfvertrouwen. Het was ook een gelegenheid om te constateren dat onze marges omhoog moesten. Door te vergelijken met concurrenten kwamen we erachter dat we een eerlijke prijs moesten vragen om te kunnen groeien. Het advies van Straight Business Partners heeft ons geholpen om onze waarde beter te begrijpen en toe te passen in onze bedrijfsvoering.”

“Hoe we onze samenwerking zouden omschrijven? In zo’n traject is het natuurlijk belangrijk dat je je durft openstellen met de coach. Daarvoor moet je je op je gemak voelen. En dat vertrouwen was zeker aanwezig. Zeker geen standaard consultancybureau van één-in-een-dozijn, en dat treft want dat willen we zelf in onze sector ook niet zijn.”

Veerkracht

De reis van Barrík is er een van doorzettingsvermogen, aanpassingsvermogen en groei. Ondanks de uitdagingen van de coronapandemie hebben Gwendolyn en Ward hun droom weten te verwezenlijken en een succesvol evenementenbureau opgebouwd. Zonder daarvoor alle krediet te willen opstrijken, hopen we toch ons steentje te hebben bijgedragen om hun strategieën en bedrijfsvoering te verbeteren en klaar te stomen voor verdere groei.

Barrík is een voorbeeld van hoe een start-up kan uitgroeien tot een succesvolle onderneming, en we zijn benieuwd naar wat de toekomst nog in petto heeft voor dit ambitieuze bedrijf.