Blog

Blog
Terug naar overzicht
06 dec

Duurzaam bedrijf, duurzame groei: het traject van Out of Use

Honderden en honderden smartphones, laptops, printers, telefoontoestellen en zelfs ontstekingsmechanismen van autogordels: jazeker, een bezoekje aan Out of Use, gespecialiseerd in de ophaling en recyclage van elektronische apparaten, is het helemaal waard. Nu circulariteit met stip bovenaan staat op elke bedrijfsagenda, heeft het bedrijf de wind in de zeilen. “We willen onszelf niet voorbijhollen, maar tegelijkertijd niet té geremd zijn. En daar speelt de begeleiding van Straight Business Partners een belangrijke rol in,” vertellen oprichter Mark Adriaenssens en zoon Yannick.

Duurzaam bedrijf, duurzame groei: het traject van Out of Use

Even kennismaken. Tegenover ons zitten Mark en Yannick Adriaenssens, naast vader en zoon ook de drijvende krachten achter Out of Use, een bedrijf dat IT-materiaal – maar eigenlijk elektronica in de brede zin van het woord – dat afgedankt werd door bedrijven ophaalt, en daarvan zoveel mogelijk hergebruikt. Maandelijks verwerken ze zo’n 100 ton per maand, waarvan 30% gerecycleerd wordt. Terwijl vader Mark het bedrijf uit zijn voegen stampte, deed Yannick eerst tien jaar ervaring op in het bankwezen, alvorens de overstap naar Out of Use te maken.

“Die overstap heb ik me nog niet beklaagd,” vertelt Yannick. “Zonder wollig te worden, was ik op zoek naar een job met maatschappelijke impact. Ik wilde bijdragen aan een betere wereld. En dat kan ik hier doen. Uiteraard is de familieband belangrijk voor mij, als je samen kunt werken met je vader, is dat mooi natuurlijk. Maar zelfs zonder dat aspect had ik hier nog gewerkt. Zo’n vruchtbare grond om iets op te bouwen…”

Mark: “We zijn een groeibedrijf en krijgen jaar na jaar meer wind in de zeilen. We hebben ondertussen zo’n 30 medewerkers en nog tien openstaande vacatures. Dat maakt het belangrijk om een klankbord aan boord te halen, om ervoor te zorgen dat we onszelf niet voorbijhollen. Maar tegelijkertijd mogen we niet geremd zijn in het groeien. Over dat evenwicht waakt Straight Business Partners.”

Cold calling

Mark: “Hoe we bij Straight Business Partners zijn beland? Je gaat het niet geloven: cold calling (lacht). Die kwam blijkbaar op het juiste moment, en de uitleg aan de andere kant van de lijn klonk aannemelijk. Na wat prospectie is de bal vervolgens aan het rollen gegaan. Daarvoor hadden we een raad van advies, waarmee we al een paar stapjes hadden gezet. Maar er was nood aan een diepgaandere startegische oefening en begeleiding. De samenwerking met Straight Business partners kwam zo op het goede moment.”

“Weet je: als bedrijfsleider van een kmo ben je dagelijks met zoveel dingen bezig. Strategie schiet er soms aan over. Door daar vaste momenten voor af te spreken, word je gedwongen om er tijd voor te nemen. Zo zet je stappen vooruit.”

Yannick: “We zijn begonnen met het bepalen van onze waarden. Wat voor soort bedrijf willen we zijn? Dat is het fundament, waarop we vervolgens onze strategie en belangrijkste uitdagingen baseerden. Wat is ons product, onze unique selling proposition, wie zijn onze klanten, waar zit groeipotentieel, zowel geografisch als qua product. Je overloopt de zaken en bepaalt wat echt belangrijk is. Morgen én overmorgen.”

“Wij willen groeien, en niet zomaar groeien om te groeien, maar op een duurzame manier. Dan is de vraag: hoe ga je die groei bewerkstelligen? Wat is daarvoor nodig? Door die oefening te doen, komen veel zaken naar boven. Daar maak je dan tijd voor. Zo’n begeleidingstraject is een soort wekker. Veel ondernemers, onszelf incluis, worden geleefd door hun agenda. Je neemt te weinig tijd voor dit soort zaken. Die tijd moet je maken, en daar helpt Straight Business Partners bij.”

“We bespraken verschillende domeinen en bepaalden actiepunten,die we vervolgens stuk voor stuk afvinkten. Zo krijg je dingen in beweging. Doe je dat niet, dan zit je vast in het operationele. Sessies van Straight Business Partners dwingen je om hierover na te denken.”

Mark: “Onze sector verandert heel sterk, dus we zullen de juiste focus moeten leggen. (Zeer) Lange termijnstrategie is daarom van minder belang, omdat je vaak niet weet wat de toekomst brengt. Alles verandert zo snel.Vandaar dat onze strategische actiepunten een tijdshorizon van 2 jaar hebben. .

Actiepunten op de agenda

Mark: “De zaken die we aanpakten, waren heel concreet. Sales en marketing bijvoorbeeld. Samen nadenken over welke services we in de toekomst gaan aanbieden, welke we beter schrappen en welke we kunnen toevoegen. Of welke doelgroep van klanten we aanspreken, bijvoorbeeld. We zijn ondertussen gegroeid tot een uit de kluiten gewassen kmo, en dat vergt een andere insteek.”

“Je moet weten: Out of Use opereert binnen een uitgebreide scope. We zijn een one-stop-shop die verschillende diensten aanbiedt. En dan moet je die ook kunnen behappen. Want wij werden groter, maar onze klanten werden dat ook. Dat zorgt voor groeipijntjes, die we stap voor stap willen verhelpen.”

Yannick: “In datzelfde kader stond ook operationele efficiëntie op de agenda. Door onze organisatiestructuur te verbeteren en te blijven hameren op een open communicatielijn tussen management en de werkvloer. Staat ook nog op de agenda: moeten we terug een raad van advies of bestuur oprichten, eens bovenstaande punten zijn opgelost. Om een nieuwe strategische oefening in goede banen te leiden.”

“Dan rest ons de vraag: gaan we upscalen of niet? In welke domeinen en productsector gaan we dat doen? En wat is daarvoor nodig? Allemaal vragen die binnenkort een antwoord krijgen.”

Samenwerking met VKW en Guberna

Mark: “Circulariteit zit in onze genen. Duurzamer dan Out of Use gaat het niet worden. Maar ook voor onze klanten wordt dat thema steeds belangrijker. Zij moeten hun rapportering kunnen vullen met duurzame dingen zoals CO2-emissie en grondstoffenrecyclage. Tegen eind volgend jaar willen we dat kunnen aanbieden, zodat de klant dat een-op-een in hun rapportage kan opnemen. Het zijn allemaal thema’s die we opnemen bij de challengergroep circulaire economie van VKW. We bieden al een tijdje een dienst aan waarbij bedrijven hun vergoeding kunnen omzetten in bomen. Via die opportuniteit plantten we al 90.000m² extra bos in België. Bij Guberna volgen we dan weer opleidingen over governance, over deugdelijk bestuur. Nu we stilaan groter worden, was het belangrijk om daar kaas van gegeten te hebben.”

Yannick: “Als handelsingenieur ben ik wel geschoold daarin, maar ik ga nu ook een cursus bij Guberna volgen om de vinger aan de pols te houden. Als je niet kan sturen, zit je niet op je plek in de driver’s seat van een bedrijf. Want dan rij je vroeg of laat de berm in. Corporate governance bepaalt ook wie welke verantwoordelijkheden heeft. Het is belangrijk dat het niet door elkaar gehaspeld wordt. Zowel operationeel als juridisch. Zo is alles helder.”

Concreet resultaat

Yannick: “We zijn erg tevreden met het groeitraject dat we hebben doorgemaakt. Samen stippelden we een pad uit dat we vervolgens ook hebben gevolgd. We zijn fel gegroeid tijdens onze begeleiding van Straight Business Partners, en dat komt mede door die focus.”

“Hoe we onze samenwerking zouden omschrijven? Wel: Straight Business Partners is recht voor de raap, heeft de voetjes op de grond, is open, uitdagend, luistervaardig, denkt mee en durft bepaalde zaken in vraag stellen. En dat alles in vertrouwen.”

Mark: “Als ingenieur denk ik in enen en nullen, dus dat down to earth vind ik belangrijk. Gewoon recht voor de raap zonder het wollige. In begrijpbare taal. Het moet praktisch worden. En daarin heeft Straight Business Partners zeker een meerwaarde in.”