Blog

Blog
Terug naar overzicht
12 jul

Circulaire businessmodellen: van theorie naar praktijk

De vraag van consumenten naar duurzame producten stijgt exponentieel. De druk op bedrijven, zowel vanuit de consument als beleidsmakers, om aan die vraag te voldoen dus ook. Maar hoewel de evolutie naar een circulair model ongetwijfeld op het prioriteitenlijstje van elk bedrijf staat, ontbreekt vaak de daadkracht om die verandering efficiënt door te voeren. In deze blog reiken we een concreet stappenplan aan.

Want laat ons eerlijk zijn: de overgang naar een circulaire economie is onafwendbaar. Bedrijven die nu actie ondernemen, zijn op lange termijn beter gepositioneerd voor duurzaam succes. De uitdagingen zijn aanzienlijk: van het navigeren door complexe toeleveringsketens tot het veranderen van het consumentengedrag. Maar de opportuniteiten zijn dat evenzeer.

Vandaag hanteert een groot deel van de wereldeconomie nog altijd een lineair businessmodel. Grondstoffen worden uit de aarde gehaald en gebruikt om goederen te produceren. Die worden vervolgens geconsumeerd en belanden vervolgens bij het afval. Zo’n model stimuleert overconsumptie omdat het continu de productie van nieuwe producten vereist. Het gevolg: een uitputting van onze natuurlijke rijkdommen en een toename van afval en vervuiling.

De oplossing? De transitie naar een circulair bedrijfsmodel, waarbij grondstoffen zo lang mogelijk worden gebruikt om er de maximale waarde uit te halen, waarbij producten en materialen aan het einde van hun levensduur gerecycleerd worden en terug in de keten worden gebracht.

Stappenplan

Een visie waar talloze bedrijven zich, met wisselend succes, achter scharen. Maar zoals steeds is de theorie makkelijker dan de daadwerkelijke implementatie, waar stevige investeringen aan verbonden zijn. Maar met een welgemikt plan van aanpak kun ook jij de eerste stappen zetten naar een circulair bedrijf, een bedrijf van de toekomst.

  1. Identificeer producten in je inventaris die populair zijn, een hoge waarde hebben of een lange levensduur hebben. Deze producten zijn waarschijnlijk zeer gewild en kunnen een constante inkomstenstroom genereren.
  2. Kies een circulair model. Dit kan een verhuur-, abonnements- of inruilprogramma zijn.
  3. Communiceer naar klanten. Zodra het model is opgezet, promoot het dan naar klanten via je website, sociale media en in-store marketing. Benadruk de voordelen van het programma, zoals de mogelijkheid om een product uit te proberen voordat het wordt gekocht of geld te besparen door te betalen voor toegang in plaats van eigendom.
  4. Bied onderhouds- en reparatiediensten aan. Als onderdeel van het model kun je onderhouds- en reparatiediensten aanbieden voor de producten, zodat ze in goede staat blijven werken.
  5. Analyseer data. Houd de gegevens van het model bij, zoals het aantal verhuringen, de gegenereerde inkomsten en klantfeedback. Gebruik deze gegevens om het programma te optimaliseren en verbeteringen aan te brengen indien nodig.
  6. Werk samen met andere bedrijven. Om het aanbod van producten en diensten uit te breiden bijvoorbeeld, of om je model te optimaliseren.

We horen je denken: ‘ja maar, wij zijn maar een klein bedrijfje. Laat circulair ondernemen maar over aan de grote multinationals.’ Toch willen we benadrukken dat elk bedrijf, groot en klein, zijn steentje kan bijdragen aan een duurzame toekomst. Dat kan gaan van ingrepen in je productieproces tot het bewust omgaan met verpakkingen.

Het is belangrijk om daar nu mee bezig te zijn, want in de toekomst gaan de wetgevingen alleen maar verstrengen. Rapporteringstools waarmee je je bijdrage moet bewijzen, staan in de steigers.

Niet simpel, dat geven we grif toe. Reken daarom op een ervaren partner als klankbord, die van begin tot eind aan je zijde vliegt. Straight Business Partners bijvoorbeeld. Zo organiseren we regelmatig challengergroepen rond circulair ondernemen, waarin je ideeën kan opdoen en aftoetsen. Aan de slag? Laat het ons weten!