Uw hersenpan smeult nog na van het vele denkwerk, maar proficiat: uw business strategie ligt er. Als u dacht dat het moeilijkste deel achter de rug was, hebben we echter ontnuchterend nieuws: nu begint het échte werk. Want zonder effectieve implementatie blijft zo’n strategie dode letter. Hoe u daaraan begint, vroeg u?

Om daar kort op te antwoorden: organisatieontwikkeling. Een woord dat u als bedrijfsleider ongetwijfeld al hebt horen waaien. Een koepelterm die zo complex is, dat er over elk onderdeel al bibliotheken vol geschreven zijn. Als drukbezette beslissingsnemer heeft u daar uiteraard geen tijd voor, maar door het lezen van dit artikel bent u al een eind op weg.

Maar eerst een stapje terug. Want wat is dat nu eigenlijk, organisatieontwikkeling? En waarom is dat zo belangrijk? Wel, eigenlijk komt het hier op neer. De markt – welke dan ook – is altijd in beweging. Dus wilt u als bedrijf mee, dan beweegt u maar beter mee. Organisatieontwikkeling is dus een continu proces. Een doordachte strategie is daarin het beginpunt. Om vervolgens uw organisatie op zo’n manier te modelleren, dat die strategie zo efficiënt mogelijk uitgevoerd
kan worden.

Vlak versus verticaal

De structuur van uw organisatie speelt daar een belangrijke rol in. Kiest u voor een hiërarchische, verticale structuur of volgt u de heersende trend om een vlakke structuur te hanteren? Een kant-en-klaar antwoord op dit vraagstuk bestaat niet. Alles hangt af van de resultaten die u wil bereiken, de grootte van uw onderneming en de aard van het werk. Zo is een vlakke structuur voor een hip reclamebureautje met 12 werknemers misschien de juiste keuze, maar zorgt u voor het runnen van een multinational in de zware industrie toch maar beter voor een goed functionerend middenkader.

Een tweede belangrijke factor is cultuur. Ook dit hebben we in het verleden al uitvoerig besproken in Kunstlaan 16, maar organisatieontwikkeling en cultuur zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het gebeurt al te vaak dat beslissingen van hogerop niet doorsijpelen tot op de werkvloer. Betrokken leiders die erin slagen om hun medewerkers mee te trekken in hun engagement en enthousiasme, boeken betere resultaten. Alvast één tip: leg uit waarom bepaalde veranderingen nodig zijn. Want beter begrip creëert automatisch meer draagvlak.

Integrale benadering

Strategie. Organisatieontwikkeling. Verandermanagement. Cultuur. Ontwerpmodellen. Nee, moeilijk om verloren te lopen in het oerwoud van ingewikkelde
managementtermen is het niet. Dus kunt u maar beter een ervaren gids aan uw zijde hebben, die alle elementen combineert in een center for strategic excellence. Om er voor te zorgen dat die dode letter werkelijk tot leven komt in uw organisatie.

– Jo Hendrikx