“Zo weinig mogelijk zelf doen”, lacht Kees Tempelaars, wanneer we polsen naar zijn ultieme doel als bedrijfsleider. En toch. Tóch verraden de pretlichtjes in zijn ogen dat zijn passie voor duurzame, innovatieve oplossingen in wand-, plafond- en vloerbekleding nog lang niet is uitgeblust.

Het zijn dan ook spannende tijden bij HDM. De opbouw van een nieuwe productielijn zit in de slotfase, hun innovatief product Aqua-Step wint beetje bij beetje aan naambekendheid en Romain Bardet – speerpunt van wielerploeg Team DSM waar HDM mee zijn schouders onderzet – doet nog volop mee voor de eindoverwinning in de Giro d’Italia.

Kees Tempelaars: “De wielersport staat heel dicht bij wie we zijn als bedrijf. Fysiek en gezond, maar ook duurzaam. We besloten echter vooral om te investeren in de wielersport vanwege zijn internationale karakter. Kijk, als je investeert in voetbal, prijkt je naam op enkele reclameborden naast het veld. Maar als er Europees wordt gespeeld, worden die borden ingevuld door de grote sponsors van de FIFA of UEFA. Maar in het wielrennen komt onze naam overal terug. En da’s de bedoeling: de internationale zichtbaarheid van Aqua-Step – onze uitgebreide collectie vloeren en gevelpanelen op basis van SPC-vinyl – te verhogen.”

“De wielersport staat heel dicht bij wie we zijn als bedrijf. Fysiek en gezond, maar ook duurzaam.”

“Op termijn willen we het aandeel van Aqua-Step binnen HDM nog verder verhogen, en in functie daarvan zijn we al een tijdje bezig met het bouwen van onze nieuwe productielijnen. Die moet eind augustus operationeel zijn, de eerste producten zouden nog voor het einde van dit jaar bij de consument moeten arriveren. De focus ligt volop op duurzaamheid, zonder daarbij aan kwaliteit in te boeten.”

Innovatief en duurzaam

Tempelaars: “Dergelijke productontwikkeling, maar ook de hele strategie erachter: daar ben ik nog altijd erg graag mee bezig. Anno 2022 is duurzaamheid natuurlijk alomtegenwoordig, maar bij ons staat het al enige tijd bovenaan de prioriteitenlijst. Vooral vanuit onze eigen overtuiging, maar ook door de talloze crisissen waar onze sector sinds het begin van HDM België, eind jaren 80, mee te kampen kreeg.”

“Concurrentie uit lageloonlanden bijvoorbeeld, maar ook de economische crisis van 2008 hakte er zwaar in. Vooral bij ons Duits moederbedrijf, dat in de nasleep daarvan besloot om het bedrijf te verkopen aan een derde partij. Zelf kocht ik de resterende aandelen van HDM België, en sindsdien varen we volledig onze eigen koers.”

En dat lukt wonderwel. Zo registreerde HDM in 2012 een patent voor een receptuur van acrylaat. Door die te bewerken met een EBC-techniek (Electron Beam Curing, red.) en de drager in kwestie daarmee te crosslinken, kunnen de eigenschappen van dat product beïnvloed worden. UV-, slijt- en krasbestendig: kwalitatieve producten met een lange levensduur.

Tempelaars: “Als onze klant zo’n product gebruikt als buitengevelbekleding bijvoorbeeld, hoef je nooit meer te schilderen. In combinatie met de lange levenscyclus verlaag je op die manier niet enkel de cost of ownership, maar draag je rechtstreeks bij aan een duurzamere wereld. We geven dan ook 20 jaar garantie op dat product.”

“Anno 2022 is duurzaamheid natuurlijk alomtegenwoordig, maar bij ons staat het al enige tijd bovenaan de prioriteitenlijst.”

“Op de achterzijde printen we vervolgens een QR-code. Die leidt naar onze website, waar wij kunnen zien welke grondstof juist gebruikt is, wanneer het geproduceerd werd … Maar de klant kan er ook de aankoopnota uploaden, de garantie bekijken enzovoorts. Aan het einde van de levenscyclus van het product – of wanneer de klant zin heeft in iets nieuws – nemen we het voor een vergoeding terug, zodat we het materiaal volledig kunnen recycleren en herintroduceren. Bij mijn weten zijn we één van de eersten om op zo’n vergevorderde manier met duurzaamheid bezig te zijn in onze sector. Daarnaast liggen er ook voor 6000 m2 zonnepanelen op onze daken, waarvan we de stroom gebruiken voor onze productiefaciliteit.”

Vooruitziende blik

Maart 2020. De coronapandemie neemt de hele wereld in een houdgreep. Wanneer het die eindelijk een beetje lijkt te lossen, besluit Poetin om Oekraïne binnen te vallen. De gevolgen van die opeenstapeling van crisissen zijn niet min. In bedrijfscontext laten vooral de schaarste aan grondstoffen en ontregelde logistieke lijnen zich stevig voelen. Ook voor een bedrijf als HDM, dat zijn producten initieel uit China haalde.

Tempelaars: “In 2019, maanden vóór de pandemie, hadden we nochtans besloten om alles zelf te gaan produceren. Uit milieuoverwegingen natuurlijk, maar ook praktisch én kwalitatief. Door alles zelf te produceren, hebben we het hele proces in eigen handen. Onze nieuwe generatie producten heeft bijvoorbeeld veel betere eigenschappen dan de concurrende producten, die vaak van MDF gemaakt zijn. Wij gebruiken calciumcarbonaat. De CO2-uitstoot van dat productieproces is een pak kleiner dan bij MDF, maar is ook makkelijker recycleerbaar én is in overvloed aanwezig op onze planeet. Je ziet dan ook dat de prijs van kalksteen minder stijgt dan die van MDF. Door zelf te gaan produceren én andere grondstoffen te gebruiken, zijn we minder afhankelijk van alle mondiale perikelen die er momenteel zijn. Maar toegegeven: de coronacrisis heeft die omschakeling aanzienlijk vertraagd.”

Transformatie

De breuk met het moederbedrijf, gloednieuwe productielijnen, het in de markt zetten van Aqua-Step … Saai was het nooit bij HDM. Om al die veranderingen in goede banen te leiden, besloot Tempelaars om zich te laten bijstaan door Jo Hendrikx van Straight Business Partners.

Tempelaars: “En zij doet dat met veel gedrevenheid en kennis van zaken. Als organisatie hebben we veel aan haar gehad. We evolueren van een handelsbedrijf naar een productiebedrijf, en dat vergt een andere manier van werken. Het opzetten van een structuur, de vorming van een kernteam die als klankbord voor die verandering fungeert, de bedrijfsprocessen … Dankzij de input van Jo zijn we helemaal klaar voor de toekomst. En niet onbelangrijk: ook op persoonlijk vlak mag ik haar erg graag. Als je zo intensief samenwerkt, moet die klik er wat mij betreft zeker zijn.”

“Door alles zelf te produceren, hebben we het hele proces in eigen handen.”

“Die persoonlijke aanpak, daar hecht ik zelf ook veel belang aan. Ik hou niet van het hiërarchische. Een bedrijf bouw je samen. Daarom vind ik dat elke beslissing die ik neem, gedragen moet worden door de ganse organisatie. Anders kan je die even goed níet nemen. Ik hou ervan om me kwetsbaar en benaderbaar op te stellen. Ik wil graag de mening van de mensen horen vooraleer ik een knoop doorhak. Door ze te betrekken bij het overkoepelende verhaal, probeer ik het engagement van onze mensen zo groot mogelijk te maken, zodat we allemaal samen aan hetzelfde leer trekken.”

“Om diezelfde reden geef ik ook zoveel mogelijk uit handen. Je moet je mensen vertrouwen. Ze laten excelleren in waar ze goed in zijn. En da’s geen opgave, want ik ben omringd door mensen die getalenteerder zijn dan ik. Ondernemen is eigenlijk een beetje profiteren van de kwaliteiten van anderen (lacht). Nee, die aanpak is gewoon een organisch gevolg van hoe ikzelf als persoon in elkaar zit.”

“Elke dag opnieuw ben ik nog verwonderd door wat we hier allemaal samen presteren. Daarom ben ik ook nog lang niet klaar om een stap achteruit te zetten of het bedrijf te verkopen. HDM is mijn hobby. Ik zit hier goed in m’n vel en ben omgeven door een groep fijne, getalenteerde mensen. En ik ben ervan overtuigd dat we samen nog veel successen zullen boeken!”

Wij hielpen hen, benieuwd of we ook u kunnen helpen?

NIEUWSBRIEF

Meld je aan om op de hoogte te worden gehouden met nuttige inhoud. Nooit spam!