Beginnen doen we dit betoog in het oude Griekenland, waar de veroveringsdrang van koning Agamemnon naar de poorten van Troje leidde. Wat aanvankelijk een hapklare brok leek voor de grootste invasievloot ter wereld, draaide uit op een bloederige patstelling. Tot Odysseus, een adviseur van Agamemnon, een briljante ingeving kreeg.

Geruggensteund door een oneindige voorraad scheepshout bouwde hij een reusachtig paard, groot genoeg om een bataljon Griekse soldaten in te verstoppen. Dat paard werd als overwinningsoffer aan de Trojanen geschonken, die het cadeau nietsvermoedend aanvaardden. Het slinkse plan van Odysseus bleek succesvol en de gevolgen daarvan zijn uitgebreid gedocumenteerd in geschiedenisboeken en moderne popcultuur.

De stunt van Odysseus is een historisch voorbeeld van wat we vandaag strategie zouden noemen. Terug naar de moderne bedrijfswereld. Wanneer onderzoek wordt gedaan naar succesvolle bedrijven, is de gemeenschappelijke deler vaak dat deze organisaties een duidelijke strategie bepalen. Ze maken een keuze, stemmen hun organisatie daarop af en sturen bij waar nodig.

Als we vervolgens bedrijven bestuderen die in woelig water varen, ontdekken we echter een aantal Trojaanse paarden. Bijziendheid voor veranderende marktomstandigheden, een kortetermijnstrategie in plaats van structurele maatregelen, een groot tijdsverloop tussen het detecteren van een probleem en het uitrollen van de oplossing of een eenzijdige focus van het management op de kosten: het zijn maar enkele valkuilen die regelmatig terugkomen.

VUCA (Volatility, uncertainty, complexity en ambiguity, red.) of niet: een goed uitgewerkte en geïmplementeerde strategie is een waardevol instrument om uw organisatie veilig door moeilijke tijden te loodsen. Odysseus kende zijn doel, wist waar zijn interne en externe uitdagingen lagen en koos een duidelijke strategie. Hij zorgde voor een goede tactische en operationele planning en het resultaat was lonend en meetbaar.

Hoe kiest u ervoor uw bedrijf te leiden? Zoals Odysseus of zoals de betreurde Trojanen?

Bron: VKW Limburg – Kunstlaan 16

Wij hielpen hen, benieuwd of we ook u kunnen helpen?

Myriam Indenkleef
Directeur Nieuw Dak

NIEUWSBRIEF

Meld je aan om op de hoogte te worden gehouden met nuttige inhoud. Nooit spam!