Heel wat ogen zijn vandaag op leiders gericht. Dat geldt op z’n minst voor medewerkers die in hun drang naar zekerheid een baken van vertrouwen zoeken bij de kapiteins van hun schip. Maar hoe slagen leiders erin op koers te blijven in een storm die henzelf bij momenten wegblaast en waarvan de voorspellingen alleen maar onzeker zijn?

Angst is een slechte raadgever. Toch is het maar menselijk dat bedrijfsleiders, net zoals iedereen, dergelijke emoties ervaren. Zeker in onzekere tijden. Tegelijk moeten ze een bedrijf leiden waaraan de toekomst van heel wat werknemers vasthangt. Dan is het belangrijk om als leider uw emoties correct te kunnen inschatten. Want de beslissingen die u neemt, moet u kunnen loskoppelen van de angsten en twijfels. Angst zet een rem op creativiteit en het bedenken van oplossingen voor uw klanten en medewerkers.

Drastische personeelsbeslissingen nemen, een digitale omschakeling forceren, cashflow beheren… Corona dwong veel organisaties om, vaak binnen een tijdsbestek van enkele dagen, waanzinnig snel te schakelen. Daarbij kwamen bij veel bedrijven ongetwijfeld pijnpunten bovendrijven. Hiërarchische structuren die minder wendbaar bleken dan voorspeld.

Een klankbord kan daarbij van onschatbare waarde zijn. Een veilige haven waar een ondernemer zijn twijfels en vragen kwijt kan. Een plaats om de communicatielijnen met het managementteam onder de loep te nemen. Stippel een duidelijke koers uit. Ontwikkel een duidelijke visie, zowel om de uitdagingen op korte termijn het hoofd te bieden als een langetermijnstrategie uit te denken. De volgende stap is om concrete beslissingen te nemen. Want uw medewerkers zitten daarop te wachten. Vraag u als leider af welke maatregelen er nodig zijn om die groep van mensen in beweging te brengen. Blijf leidinggeven en communiceren.

De huidige situatie biedt echter ook kansen. Niet alleen om de knelpunten van de organisatie te identificeren, maar ook om de binding met uw klanten te versterken. Hou het contact zo persoonlijk als kan in coronatijden, en speel in
op hun vragen.

Daarnaast is het een uitgelezen periode om te investeren in talent. In onzekere tijden hebben mensen oog voor wat er beweegt op de arbeidsmarkt. Ze hebben tijd om te reflecteren en kansen te ontwaren. Zeker voor strategische
functies loont het om uw wervingsactiviteiten aan te houden. Stoom het talent nu klaar voor straks, wanneer de propellers weer op volle toeren draaien.

Eens de storm is gaan liggen, is het belangrijk om te reflecteren. Wat heeft u als bedrijf geleerd? Als team? Als mens? En vooral: hoe wapent u zichzelf voor de toekomst? Een we-gaan-er-samen-voor-mentaliteit zal daarbij ongetwijfeld cruciaal zijn. Daarbij maken engagement en een positieve bedrijfscultuur het verschil. Hou dus contact met uw medewerkers.

Blijf in verbinding, blijf de richting aangeven. Want in woelig water heeft de kapitein het roer stevig vast. Eén oog op de horizon gericht. Het ander op zijn bemanning.

Straight Business Partners heeft een team van experts klaarstaan die u strategisch de wind in de zeilen geven én tegelijk de strategie in uw organisatie praktisch implementeren. Kom aan boord.

Wij hielpen hen, benieuwd of we ook u kunnen helpen?

Caroline Rigo
CEO RIGORGEOUS

NIEUWSBRIEF

Meld je aan om op de hoogte te worden gehouden met nuttige inhoud. Nooit spam!