Hoewel elke ondernemer beseft dat zijn bedrijf niets is zonder een uitgekiende en werkbare strategie, kiezen sommigen toch liever het hazenpad. Want er is weinig tijd en klanten verwachten dat alles supersnel gaat. Dus die strategie: die wordt dan maar op de lange baan geschoven.

Maar wat heeft u aan snelheid als u niet weet welke jagers en valstrikken er op uw pad liggen? Of u nu een dwergkonijn of Vlaamse reus bent: effectieve strategische plannen zijn cruciaal voor uw bedrijfsvoering. Ze vormen immers een sterke basis voor uw uw processen, systemen, structuren, bedrijfscultuur én uw medewerkers.

Laatst wandelde ik door de winkelstraten van Maastricht toen een roze Duracell-konijn mij aankeek vanuit de vitrine. Mijn mondhoeken krulden licht naar boven terwijl mijn gedachten afdwaalden naar de tijd dat veel gezinnen zo’n konijn in huis hadden.

Vandaag zie je die roze iconen nog amper in het straatbeeld. Maar veel bedrijfsleiders gedragen zich wel hetzelfde: op automatische piloot trommelen ze zich lustig een weg vooruit. Terwijl we allemaal wel weten dat een bedrijf niet kan zonder een weldoordachte, goed uitgewerkte en werkbare strategie. En toch kiezen sommigen liever het hazenpad. Want er is weinig tijd en dat gaat het snelst. Maar wat betekent snelheid als u niet weet welke richting u uit moet? En als u niet weet welke jagers en valstrikken er op uw pad liggen?

Al is de drang naar snelheid niet onlogisch. Klanten willen immers steeds sneller gaan en verwachten een grote wendbaarheid. Tegelijk is er nood aan leiders die snelle en effectieve beslissingen durven te nemen. Vaak knelt daar het schoentje. Door de complexiteit van de organisatie. Door risicomijdend gedrag. Door consensuszoekende beslissers. En door een plotse overdaad aan informatie. Wat dan weer uitmondt in geldverspilling, gemiste kansen en een daling van uw geloofwaardigheid bij uw businesspartners.

Of u nu een dwergkonijn of Vlaamse reus bent, kom uit uw hol. Maak bewust tijd voor het uitwerken van effectieve strategische plannen en geef zo een boost aan de performantie binnen uw organisatie. Kiezen voor een weldoordachte strategie impliceert dat u rekening houdt met alle aspecten: processen, systemen, structuren, bedrijfscultuur én uw medewerkers. Want enkel zo maakt u het verschil.

Wereldwijd onderzoek van CEB Quality Leadership Council toont aan dat daarbij zes strategische competenties vereist zijn: een controleur (46%), resultatenbewaker (31%), overtuigende beïnvloeder (26%), functionele expert (25%), verbeteraar (20%) en innovator (19%).

Kam dus uw snorharen en bepaal uw strategie. Stel de juiste prioriteiten. Waak erover dat de strategische planning correct wordt uitgevoerd. En verlies de focus niet. Want anders, voor u het beseft, loopt uw Duracell-batterij ook weleens leeg.

Meer weten over het uitwerken van een sterke bedrijfsstrategie?

Wij hielpen hen, benieuwd of we ook u kunnen helpen?

Roger Lambie
CEO GPS

NIEUWSBRIEF

Meld je aan om op de hoogte te worden gehouden met nuttige inhoud. Nooit spam!