Misschien is het u ook al opgevallen bij het kijken naar indianenfilms dat een opperhoofd nooit ver boven zijn stam staat? Neen, het is een echte leider die talenten goed weet in te schatten en van zijn stam een hechte groep maakt. Steeds gefocust en met een duidelijk gemeenschappelijk doel voor ogen.

Logisch dus dat vele opperhoofden de geschiedenisboeken ingingen als visionair. Ik durf zelfs te stellen dat velen onder hen een voorbeeld vormen voor ondernemers en bedrijfsleiders. Denk bijvoorbeeld aan het stellen van ambitieuze – maar realistische – doelen, medewerkerstalent correct inschatten en effectieve besluitvorming.

Vorige week zag ik op National Geographic dat de fleskalebas tot de oudste landbouwgewassen van Amerika behoort. Ze werd al in 6000 voor Christus door de indianen in Zuid-Amerika verbouwd. Hoe oud ze ook is, haar vorm is tijdloos mooi. Komt het door haar typische ranke hals? Misschien wel. Maar het is toch merkwaardig dat zo’n mooi iets ook symbool staat voor kritische situaties: de ‘bottleneck’.

Die bottleneck zorgt voor een clash tussen ‘top’ en ‘bottom’. Of tussen het opperhoofd en zijn indianen, om in Zuid-Amerika te blijven. Hoewel ik bij de oude indianenfilms nooit de indruk had dat het opperhoofd ver boven zijn stam stond. Nee, het opperhoofd neemt eerder een leiderschapsrol op waarin hij zijn wijsheid deelt met alle indianen. Hij weet ook altijd goed talenten in te schatten. En in plaats van het leven sterk individueel te organiseren, vormen indianen een hechte groep.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat meerdere opperhoofden de geschiedenisboeken ingingen als visionair. Harde vechters ook, die het opnamen voor hun stam. Gefocust en met een duidelijk gezamenlijk doel voor ogen.

Misschien moeten we dus allemaal wat meer indiaan, en in het bijzonder opperhoofd zijn. Want het stellen van ambitieuze – maar haalbare – doelen, het houden van de juiste focus, het voeren van een effectieve besluitvorming en alles nauwgezet opvolgen en bijsturen, zijn volgens mij een noodzaak voor succesvolle ondernemingen.

Hoog tijd dus om het traditionele leiderschap aan de totempaal te hangen. Want ondernemingen hebben nood aan een persoon die functieoverschrijdend kan coördineren, die strategieën op elkaar kan afstemmen en die prioriteiten stelt. Een authentiek persoon die zich bewust is van zichzelf en zijn impact op de medewerkers en die bovendien de waarde van medewerkerstalent correct weet in te schatten.

In Engelse termen spreken we dan over een entreprise leader. Onderzoek bevestigt dat entreprise leaders (netwerkleiders) het beduidend beter doen dan traditionele leiders. Ze verbeteren de resultaten van hun teams. De innovatiekracht stijgt met 57%. En de flexibliteit stijgt zelfs met 87%! Hoge cijfers die de omzetgroei sterk beïnvloeden.

Waar wacht u dus nog op? Neem de rol van opperhoofd op, inspecteer uw wigwam en scalpeer alles wat nog maar ruikt naar egotripperij, machtslust of angst. U weet nu waar uw pijlen op te richten.

Soep. Daar is die hals van de fleskalebas wel goed voor. Praktisch ingesteld, die indianen.

Meer weten over hoe u best vormgeeft aan uw leiderschapsrol?